top of page

Авиони НАТО-а из Мађарске ипак активни?

Мађарска није тражила образложење од НАТО-а у које су сврхе коришћени транспортни авиони који из Будимпеште лете према Украјини, каже Золтан Ковач, али тврди да "мађарски авиони нису умешани у транспорт оружја".


Ниједан мађарски војни авион није умешан у испоруку оружја Украјини, написао је у на Фејс-буку Золтан Ковач, државни секретар за међународне кому-никације и односе, оптужујући опозиционог кандидата за пре-мијера Петера Маркија Заја да „још једном лаже“ и шири „лажне вести“.


"Никакво оружје не пролази кроз територију Мађарске у Украјину и њиме не рукује мађарско особље", написао је Ковач. Државни секретар је, међутим, рекао да три мађарска авиона извршавају задатке везане за тешки ваздушни транспорт НАТО-а у сарадњи са неколико земаља, обезбеђујући међународне стратешке војне линије за ваздушни транспорт државама учесницама.


"Свако може да закупи сате лета и коришћење авиона за сопствене потребе", рекао је Ковач. Он је додао да ни Мађарска ни њене оружане снаге нису захтевале образложење од НАТО-а за које су сврхе летилице коришћене.

Comments


bottom of page