top of page

Амбасада у Кијеву "за сада отворена"

Упркос поновним нападима руске војске на Кијев, Мађарска ће "за сада држати отвореном своју амбасаду у том граду, уз спремност да прими људе којима је потребна помоћ", каже министар спољних послова Петер Сијарто.Амбасада је за сада неоштећена, а запослени у њој обављају своје дужности, осим у случајевима када због сопствене безбедности морају да се повуку у склоништа, пренело је министарство речи Сијарта, током његовог боравка у Берлину.


Мађарска амбасада у Кијеву ради упркос повременим прекидима интернета, телефона и електричне енергије, рекао је Сијарто и додао да је МСП у "што је могуће константнијем контакту са особљем мисије“. Ракетни напади који су погодили Кијев и друге градове у понедељак ујутро показују да рат ескалира и да би посредовање ради мира требало да буде једини фокус дипломатских напора, рекао је Сијарто, позивајући на хитан прекид ватре и мировне преговоре.


„Наш став да смо већ у 25. сату да учинимо нешто за мир, био је све само не преувеличан. Ако мировни напори не замене напоре за ескалацију сукоба, то би могло представљати озбиљне проблеме“, рекао је он.


Такође је напоменуо да је Орбанов кабинет неколико пута указао Москви да је прекид ватре потребан, "али председник Путин изгледа не слуша мађарску владу".

Comments


bottom of page