top of page

Амбасадор САД-а: У основи сукоба Орбана и Шороша су лична непријатељства

Амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Корнштајн, каже да кампања која се води у Мађарској против Џорџа Шороша није последица антисемитизма, већ је "део шире антилибералне кампање у конзервативном окружењу".


Дејвид Корнштајн је у интервјуу порталу 24.hu рекао Американци не подржавају „ни Шороша, ни Орбана, већ граде билатералне односе који могу дати позитивне резултате, а не заснивати се на критици било које особе“. Ипак, он каже да кампања која се води у Мађарској против америчко-мађарског бизнисмена Шороша није последица антисемитизма, већ је "део шире антилибералне кампање у конзервативном окружењу".


Амбасадор Корнштајн каже да "поента није у томе што је Шорош Јеврејин, већ у томе што је веома либералан, а мађарска влада врло конзервативна". Према Корнштајну, неслагање је у основи лични сукоб двојице људи који су „на два краја спектра и обојица имају само речи осуде један за другог".


Дејвид Корнштајн је говорио и о променама у мађарско-америчким односима током администрације Обаме и Трампа: "Док се под Обамином администрацијом, Сједињене Државе нису много бавиле овим регионом, а Виктор Орбан био скоро екскомунициран, Трампова администрација покушава да приближити себи Мађаре и спречи их да се окрену Русији и Кини. По мом мишљењу, то је врло добро, јер позитвно мишљење о САД-у данас има 57% Мађара, а раније је то износило 15%. Сада 70% Мађара сматра да је однос двеју земаља добар", рекао је амбасадор и похвалио то што су мађарски представници неколико пута устали у УН-у и ЕУ у одбрану САД-а и Израела, што је Мађарска отворила дипломатску мисију у Јерусалему и подржала блискоисточни мировни план председника Трампа.


Амбасадор Корнштајн је такође говорио и о америчко-руским односима и рекао да свим својим партнерима САД сугеришу да је пословање са Кином, Русијом и Сиријом лоша одлука.


"Ако се не слажу са нама у томе, то је њихов проблем. Али, ипак ћемо им рећи своје мишљење, па се можда и предомисле", истиче Корнштајн, који каже да је свестан да Мађарска 80-85% својих извора енергије добија од Русије.


"То има огроман утицај и на политику. Међутим, мислим да ова влада заиста жели да се суштински удаљи од Русије, премда је то веома сложена ствар. Надамо се да ће у томе успети, у неком тренутку", закључио је амерички амбасадор.

bottom of page