top of page

Амбасадор Такач: Циљ Мађарске заштита источног НАТО крила

Основни циљ мађарске владе је заштита земље и њених грађана, што укључује и заштиту источног крила НАТО-а, а то је посебно важно у светлу рата у Украјини, рекао је мађарски амбасадор у САД у Вашингтону, поводом обележавања Дана Оружаних снага.Амбасадор Саболч Такач рекао је да је приступ Мађарске детерминисан и чињеницом да се велики број етничких Мађара бори у украјинској војсци. Мађарски војни аташе у Вашингтону Ласло Сего додао да је пред представницима оружаних снага партнерских земаља у Вашингтону да Мађарска у потпуности подржава политику НАТО-а према Украјини и да наставља да испуњава све обавезе које произилазе из њеног чланства. НАТО је камен темељац за колективну одбрану, а побољшањем сопствених одбрамбених способности, Мађарска такође доприноси заједничком систему одбране НАТО-а, рекао је он.


"Мађарска ће испунити услов НАТО-а да ове године издвоји 2 процента БДП-а за одбрану. Још један захтев НАТО-а да се најмање 20 одсто издвајања за одбрану потроши на модернизацију војске, одавно је испуњен", додао је он.


Сего је рекао да су САД биле стална подршка одбрамбеним способностима Мађарске и изразио захвалност Националној гарди Охаја на 30-годишњој сарадњи и помоћи да се унапреде војни капацитети Мађарске. У тренутном неизвесном и стално променљивом одбрамбеном окружењу, мађарска влада и војска високо цене сарадњу са САД, рекао је он.


Данијел Бишоф, директор за источну Европу у Стејт департменту САД, рекао је да су његова земља и Мађарска партнери и савезници. "САД веома цене блиско партнерство укључено у одбрамбену сарадњу и захвалне су на доприносу одбрамбених снага Мађарске успостављању заједничке безбедности", рекао је он и додао да му је било велико задовољство да чује коментаре мађарског амбасадора о заштити источног крила НАТО-а.

Comments


bottom of page