top of page

Амбициозни планови за Пакш

Према мађарском министру спољних послова, нуклеарна енергија би могла да послужи као „одлична платформа” за прагматичну сарадњу истока и запада, засновану на обостраним интересима. Петер Сијарто је ово рекао на форуму у Прагу, додајући да чак и у време сукоба, рационално размишљање треба да се задржи.Обраћајући се на 8. Конгресу нуклеарне индустрије централне и источне Европе, Сијарто је рекао да је Европа погођена најтежим економским и безбедносним изазовима последњих деценија, а да енергетска криза представља посебно велики проблем. Континент није дао одговоре на рат у Украјини, политика санкција ЕУ је пропала, енергетски ресурси су опали, а цене енергената су порасле, што је све довело до тога да Европа губи конкурентност, рекао је он, додајући да „без нуклеарне енергије, континент не би могао да поврати своју конкурентност”.


Он је нуклеарну енергију назвао важном у остваривању циљева заштите животне средине. Сијарто је поздравио успостављање нуклеарне алијансе коју предводи Француска и која већ има 16 европских држава чланица. Изразио је подршку плану да се развије интегрисана европска нуклеарна индустрија, која ће достићи 150 ГВ капацитета нуклеарне енергије у ЕУ до 2050. године. Рекао да је да то захтева изградњу 30-40 нових реактора, уз продужење животног циклуса неких оперативних електрана.


„Борба против негативне дискриминације и двоструких стандарда према нуклеарној енергији је веома важна“, рекао је он, додајући да „већина земаља ЦИЕ има, на срећу, рационалан приступ“ према томе. Сијарто је рекао да ће Мађарска одбацити све "покушаје који имају за циљ одобравање санкција нуклеарној индустрији" јер би то озбиљно нашкодило националној безбедности и економским интересима земље.


Говорећи о мађарској нуклеарној електрани у Пакшу, Сијарто је истакао да је циљ владе да њеним проширењем земља постигне „климатску неутралност” до 2050. године. Он је напоменуо да ће нови блокови, који ће бити изграђени у оквиру међународног пројекта, имати укупан капацитет од 2.400 мегавата и спречити емисију 17 милиона тона угљен-диоксида годишње.


Сијарто је рекао да проширење нуклеарног пројекта, највећег у ЕУ, напредује добро и да има све дозволе, добијене из Брисела. Он је указао на „редовне покушаје одређених актера да зауставе пројекте”, додајући, међутим, да је за Мађарску „безбедност снабдевања енергијом питање суверенитета”.


„Сматрамо нападе на пројекат покушајима кршења нашег права да доносимо суверене одлуке о националном енергетском миксу“, рекао је Сијарто.

Comments


bottom of page