top of page

Амбиције "Сербхунгаса" у региону

Заједничко предузеће Србије и Мађарске за трговину гасом почело је рад, а генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић каже да је циљ фирме "Сербхунгас" да се прошири трговина гасом у региону.Циљ заједничког предузећа Србије и Мађарске за трговину гасом није само да мађарска електропривреда МВМ тргује у Србији, већ и да се "Србијагас" појави као трговац у региону, изјавио је Танјугу Душан Бајатовић. Он додаје да је предузеће "Сербхунгас" већ основано и регистровано у АПР-у и напомиње да је реч о трговачком предузећу.

"То је обично трговачко предузеће, а 36 таквих предузећа је већ основано у Србији. Једина разлика између овог и осталих предузећа је што су овде МВМ, односно ‘Мађарска електропривреда’ и ‘Србијагас’. Постоје два разлога зашто смо то урадили, први је да приликом отварања тржишта можемо лакше да се поставимо у односу на конкуренцију, јер сада Мађари добијају гас преко Србије, али део гаса стиже и из Мађарске, а други део се састоји у томе да ми још увек нисмо до краја направили сва своја складишта, нисмо проширили Банатски Двор, а Мађари имају складишне капацитете од укупно седам милијарди (кубних метара гаса)", рекао је Бајатовић. Додао је и да предузеће "Србијагас" мора да буде регистровано у Европској унији да би се појавило као трговац у региону.

"Ускоро ће бити основано предузеће ‘Србијагаса’ у Будимпешти. Нема никакве улоге имовине, никаквих улагања посебних права, једноставно тржиште мора да се отвори, то је партнерство о заједничком наступу на тржишту. Немамо намеру да продајемо мање гаса, него да продајемо више гаса", истакао је Бајатовић у изјави за Танјуг и навео да се отварају нове техничке могућности за Србију.

"Завршава се интерконекција Ниш–Димитровград–Софија, према Мађарској је све у реду, Турски ток је завршен, потписан је Уговор у вези са изградњом интерконекције према Македонији, били смо и у Азербејџану и знамо шта можемо да радимо. Причали смо и са Американцима и са Катаром, интерконекција Грчка–Бугарска је готова, а крајем октобра ће бити готова конекција Србија–Бугарска, ту ће бити присутни и нови трговци, и нови правци снабдевања гасом", казао је Бајатовић.

У плану је и евентуално заједничко улагање у изградњу гасних централа у Новом Саду, Београду и Нишу.

bottom of page