top of page

Америчка организација се брани од оптужби

У саопштењу послатом МТИ-у у понедељак, америчка организација Акција за демократију је истакла да сматра важним да одговори на неке од „теорија завере, лажи и оптужби“ које су изнете о њиховој финансијској подршци опозиционом Покрету за све Мађаре (МММ).Стратегија и активности њихове организације „вођени су искључиво посвећеношћу демократским идеалима и принципима“, саопштила је ова организација. Како наводе, они раде независно од националних влада и међународних организација, „као и многе друге фондације и организације које делују на глобалном нивоу“.


Истовремено одлучно одбацују „било какве оптужбе за страно мешање у мађарске изборе”: „Наша подршка је посвећена демократским вредностима, учешћу на изборима и поштењу избора. У нашим циљним земљама подржавамо организације које су на челу борбе за демократију, без обзира на партију или изборе“, наводи се у њиховом саопштењу.


Организација је такође истакла да чланови њеног саветодавног одбора дају стратешке и неоперативне савете у личном својству. „Они нису део свакодневног процеса доношења одлука и подршке Акције за демократију и немају детаљно знање о нашим активностима подршке у нашим циљним земљама“, наведено је у саопштењу. Овај део изјаве је, по свему судећи, покушај да се истакнуте личности, као што су Френсис Фукујама или генерал Весли Кларк - обојица чланови саветодавног савета, заштите од све већих критика.


Мађарски Центар за основна права, написао је почетком септембра у својој објави на Фејсбуку да је Акција за демократију основана непосредно пре мађарских избора и да је њен циљ био да утиче на те изборе. Према објави, бивши опозициони кандидат за премијера Петер Марки-Заи, чији је покрет био главни корисник финансијске донације америчке групе, признао је да су „међународне глобалистичке снаге желеле да се мешају у мађарске изборе".

Comments


bottom of page