top of page

"Амерички амбасадор не поштује Мађаре"

Амбасадор САД-а у Мађарској Дејвид Пресман се „понаша као да је Мађарска 51. држава Сједињених Држава и да је њен гувернер“, изјавио је Тамаш Менцер, државни секретар за спољне послове, у интервјуу за МТВ.Менцер се осврнуо на недавне коментаре амбасадора Пресмана, изговорене на церемонији отварања 12. Будимпештанског фестивала јеврејског и израелског филма, када је алудирао на антисемитизам поводом постера који приказују Алекса Сороша.


„Ми смо земља са државношћу нешто старијом од Америке, а амбасадор Пресман тврди да је мађарска влада нетрпељива према Џорџу Сорошу и његовом сину због њиховог јеврејског порекла. Ми њих двојицу обично називамо талентованим Мађарима, али је проблем што они свој таленат користе у лоше сврхе: подржавају миграције и рат. Ми подржавамо мир и кажемо 'не' миграцији. Та одлука мађарских бирача мора да се поштује и то је оно што не чини амерички амбасадор", рекао је он.


Менцер се осврнуо на уважавање међународних јеврејских организација, премијера Израела и израелског амбасадора у Мађарској, сугеришући да је „Мађарска једно од најбољих места на свету“ у смислу безбедности за људе са јеврејским идентитетом.


Он је додао да антисемитизам, с друге стране, „никада није био тако велики проблем у САД-у као сада“, при чему Јевреји представљају само два процента становништва, али трпе око 55 процената случајева злочина из мржње. Чак 88 одсто Јевреја сматра да је антисемитизам проблем у САД-у, додао је он.

bottom of page