top of page

Анализирани разлози буџетског дефицита

Најважнији циљ владе ове године је да покрене економски раст уз даље смањење буџетског дефицита и јавног дуга, саопштило је Министарство финансија Мађарске и навело најважније ставке које су утицале на већу потрошњу него раније.У прелиминарном сагледавању података, министарство је саопштило да је буџетски дефицит Мађарске, заснован на новчаним токовима, крајем децембра износио 4.593,4 милијарде форинти (12,1 милијарду евра). Дефицит централног буџета је на крају месеца износио 4.293,3 милијарде форинти, а фондови социјалног осигурања су 412,3 милијарде форинти у минусу, додаје се.


Министарство је констатовало да су утицај на буџет имале је једнократне трансакције попут куповине "Водафона Мађарска" и удела у осигуравајућим пословима "Мађарске попште". Наведени су расходи у вези са програмом регулисања цена комуналних услуга за домаћинства. Они су достигли 1.373,5 милијарди форинти за целу годину, што је скоро дупло више од него у 2022. (699,2 милијарде форинти).


Расходи за накнаде за приградски и међуградски јавни превоз износили су 744,2 милијарде форинти, то је 155,4 милијарде форинти више него 2022. Потрошња на програме које финансира Европска унија достигла је 2.812.2 милијарде форинти за целу годину, док су трансфери из Брисела износили само 2.229,2 милијарде форинти.


Мађарска влада већ годинама унапред финансира инвестиције које подржава ЕУ, што је пракса која утиче на дефицит готовинског тока, али не и на обрачунски дефицит израчунат према рачуноводственим правилима ЕУ. Министарство је саопштило да је приход од пореза и доприноса већи за 15,2 одсто у односу на базни период.

bottom of page