top of page

Аналитичар: Повољан ветар за Мађарску

Институт XXI. Század Intézet (XXI Century Institute), у својој анализи указује на позитивна спољнополитичка кретања када је реч о Мађарској, јер би се "маневарски простор земље у наредним месецима могао значајно повећати, што ће се позитивно одразити и на њене европске послове, као што је исплата средстава ЕУ".Пољаци се враћају сарадњи са Вишеграском групом и Мађарском; за две недеље очекује се десни заокрет у Италији; амерички републиканци, који се спремају за изборе на средини мандата, никада нису имали тако јаке везе са мађарском десницом као сада; у Израелу би пријатељ Виктора Орбана Бењамин Нетањаху могао да се врати на премијерско место у новембру, резимирао је Данијел Деак у својој најновијој анализи о спољнополитичком положају Мађарске.


Према речима Деака, вишег аналитичара споменутог института, недавна најава пољског премијера Матеуша Моравјецког да ће се Пољска вратити сарадњи В4 и за Мађарску представља велики преокрет. Две савезничке земље биле су у сукобу око рата у Украјини, који је утицао на јединство Вишеградске групе. Међутим, према Данијелу Деаку, Пољска је схватила да једини начин да се такмичи са западним силама, води кроз централноевропску сарадњу.


Поред побољшања пољско-мађарских односа, за мађарску спољну политику важни су и италијански избори за две недеље. Према актуелним анкетама, италијанска десница би могла да освоји двотрећинску већину 25. септембра, чиме би једна од највећих земаља ЕУ постала озбиљан савезник Мађарске, што би била огромна помоћ у пословима ЕУ,

објаснио је аналитичар.


У међувремену, мађарска десница постала је кључни савезник америчких републиканаца, који се тренутно припремају за изборе на средини мандата у новембру. Аналитичар је рекао да би, уколико републиканци буду успешни, овај савез могао да буде огромна подршка Мађарској по важним геополитичким питањима у будућности.


Са геополитичке тачке гледишта, аналитичар такође сматра да би могући повратак на власт Орбановог пријатеља, бившег израелског премијера Бењамина Нетањахуа, у Израелу на новембарским изборима, такође могао бити велика снага за Мађарску.

bottom of page