top of page

Ванредно стање можда и четири месеца

Updated: Mar 19, 2020

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће ванредно стање трајати и четири месеца, ако то буде потребно да би се спасао и један људски живот. Она и председник Вучић сматрају да би требало херметички затворити границе Србије, али да Устав земље то забрањује.„Епидемиолози и инфектолози кажу да није безбедно да се укида ванредно стање, пошто смо видели земље где су биле драстичне мере и пад броја заражених и смртности, а да су имале други пик (врх) када су напустили мере. Проучили смо све мере и бићемо изузетно опрезни”, рекла је Брнабићева, преноси Танјуг.


Она истиче да је и председник Србије за то да треба херметички затворити границе. „Али, у овом тренутку не можемо да нађемо начин да то урадимо уставно јер су ти људи наши држављани и морамо да их пустимо”.


Према њеним речима, Влада Србије заједно са поштом и војском ради на томе да се свим пензионерима који своје пензије желе да добију у кешу, то и омогући .„Знам да наше пензионере у овом тренутку брине питање како ће моћи да подигну пензије. Председник је дао налог да нађемо начин да на транспарентан, ефикасан и сигуран начин омогућимо да сви који желе пензије у кешу, добију на кућну адресу пензије”, рекла је премијерка на прес конференцији и навела да очекује да ће са предлогом изаћи у наредних 48 сати.


Подсетила је да је данас у 10 часова ступила на снагу забрана кретања, потпуна за старије до 65 година у урбаним срединама, а од 70 година у руралним срединама. Она каже да разуме да у овом тренутку није лако пензионерима, да су мере изузетно непријатне, али су показали велико поштовање према својој држави и одговорност према себи и породицама.


Она је рекла да одлагање плаћања рачуна важи само за пензионере и старије од 65 година, који због забране не могу да иду да плате. Ако неко од њих жели да плати електронски, то може да учини. За све остале грађане нема одлагања плаћања рачуна, истакла је Брнабић на конференцији за новинаре.


Премијерка је објаснила да рачуни морају да се плате како би се сачували држава и привреда и обезбедили приходи да би се улагало у здравство и остало.Брнабићева је рекла да је пронађено решење за највећи проблем и да ће грађани у наредних 48 сати имати на располагању прилично безбедну количину дезинфекционих средстава.

bottom of page