top of page

Анкета опозиције показује опадање подршке санкцијама

Иако мађарска левица обично подржава све санкције заведене Русији, чак и оне које се тичу енергетике, које би тешко нашкодиле Мађарској, анкете опозиционих аналитичара показују да се у мађарском друштву повећава удео оних који одбацују санкције Русији, као решење кризе, преноси портал 24.HU.Према најновијем истраживању Медијанa, мађарског портала повезаног са левицом, 41 одсто испитаника је рекло да не подржава санкције, три месеца након почетка руско-украјинског рата. У октобру је та цифра износила 52 одсто.


Удео оних који се противе санкцијама посебно је висок међу бирачима Фидеса, а њих 81 одсто противи се казненим мерама против Русије. Истраживачи Медијана су такође питали оне који подржавају санкције шта како би се определили ако се мађарски економски развој успори и постане теже зарађивати за живот. У мају је 35 одсто рекло да је и даље за санкције, али је до октобра ова цифра пала на 31 одсто.


Поред партијских симпатија, важан фактор је и образовање. Половина дипломаца подржава санкције чак и по цену жртве, али се та пропорција стално смањује сразмерно образовању. Међу онима са завршеним основним образовањем, само 15 одсто је за санкције уз жртве.


Такође треба узети у обзир узраст испитаника. Док скоро половина млађих испитаника подржава мере, у случају старијег узраста подржава реч је о четвртини.


У Мађарској је влада недавно најавила покретање нових националних консултација у вези са санкцијама ЕУ против Русије. Према наводима владе, Европска унија никада није питала своје грађане за мишљење о санкцијама, иако им се многи противе.


bottom of page