top of page

Анкета: Фидес популаран и међу младима

Скоро половина оних бирача који су први пут гласали у априлу, определила се за листу владајуће коалиције Фидес-КДНП на парламентарним изборима, показује анкета.Репрезентативно истраживање које је у мају и јуну спровео МЦЦ Омладински истраживачки центар, у сарадњи са Центром за друштвена истраживања, показује да је 49 одсто младих од 18 до 21 године који су први пут учествовали у на априлским изборима, гласало за владајућу коалицију Фидес-КДНП, док је 22 одсто њих гласало је за савез опозиционих странака.


За радикално десничарску странку Наша домовина гласало је осам одсто оних бирача који су први пут изашли на изборе. Како се наводи у саопштењу, резултати јасно показују да заједничка опозициона листа – коју предводи Петер Марки Зај – "није успела да се допадне најмлађим гласачима, јер подршка савеза међу њима није достигла ни две трећине њиховог коначног резултата на изборима", што је износило 34,4 одсто. Насупрот томе, удео бирача коалиције Фидес-КДНП у овој старосној групи достигао је девет десетина резултата владајућих партија, који је износио 52,5 одсто.


Резултати ове анкете су у супротности са наративом опозиционих медија да су владине странке популарне само међу старијом популацијом, а да су млади Мађари лево оријентисани и одбацују традиционалне вредности у корист прогресивних идеја.

bottom of page