top of page

Анкете: Фидес лагано губи подршку бирачa

Судећи према најновијим истраживањима јавног мњења, мађарски премијер и његова странка Фидес, који су освојили четврту узастопну убедљиву већину на општим изборима 2022. године, полако губе популарност међу бирачима. Према мишљењим аналитичара, али и самог Виктора Орбана, разлог томе је константно подубљивање економске кризе и инфлација, која је Мађарску сврстала на неславни врх европске лествице.Иако је Орбан изјавио да планира да остане на власти још десет година, подршка бирача његовој странци опада, што је и сам признао у говору, одржаном у месту Кетче. Орбан је објаснио да је разлог смањене популарности слабљење мађарске економије јер су се, како је рекао, људи навикли на стални раст.


Институт Републикон је током истраживања дошао до податка да је популарност Фидеса опала у последњих неколико месеци. У августу би, према том истраживању, 42 одсто бирача гласало за Орбанову владајућу странку, што је пад од 6 процената, док неодлучних има 28 одсто.


Највећа опозициона странка, Демократска коалиција (ДК), коју предводи бивши премијер Ференц Ђурчањ, тренутно има 17% симпатизера. Покрет либералне оријентације Моментум, странка крајње деснице Ми Хазанк и сатирична Мађарска партија дворепих паса, могли би да пређу цензус за улазак у парламент, уколико би избори били одржани ове недеље. Међутим, садашње парламентарне странке опозиције - ЛМП, Јобик, Парбесед и Мађарска социјалистичка партија (МСП), бе би биле у прилици да буду заступљене у скупштини.

bottom of page