top of page

Антикампања усмерена на Марки-Заија

Updated: Oct 20, 2021

Фидес је одлучио да модификује кампању против Ђурчања, фокусирањем на победника опозиционих предизбора Петера Марки-Заија, за кога је Орбанова странка све до пре два дана тврдила да нема никаквих шанси за победу.


Мађарска владајућа странка Фидес уноси измене у своју акцију против бившег премијера Ференца Ђурчања, која је покренута у септембру, како би се у наредном периоду више фокусирала на Петера Марки-Заија, рекао је Мате Кочиш, шеф посланичке групе Фидеса. Уз подршку шест опозиционих странака, Марки-Заи, конзервативни градоначелник Ходмезевашархеља, победио је у недељу на предизборима за премијера, уочи општих избора следећег пролећа. Имаући то у виду, Фидес је одлучио да се његова кампања убудуће зове „Стоп Ђурчањ! Стоп Марки-Заи!” (до сада се звала "Стоп Ђурчањ! Стоп Карачоњ!"), објавио је Кочиш на Фејсбуку.


"Одлучено је да Петер Марки-Заи буде тај иза кога ће лидер Демократске коалиције Ференц Ђурчањ покушати да се врати на власт. Недавне изјаве опозиције јасно показују да желе да владају заједно, што не чуди, с обзиром на то да кандидат за премијера не може ништа учинити без подршке највеће парламентарне групе, којом шефује бивши премијер Ференц Ђурчањ. Након што је кампања градоначелника Будимпеште Гергеља Карачоња пропала, заменио га је Марки-Заи, али је њихова левичарска политика остала", рекао је функционер Фидеса.


У протеклих неколико месеци Фидес је сматрао да је Гергељ Карачоњ кандидат Ференца Ђурчања и да је резултат предизбора унапред одређен, што је, како је тврдила Орбанова странка, Марки-Заија чинило кандидатом без икаквих шанси за победу. Према том виђењу, прави кандидат Ђурчања није била његова супруга Клара Добрев, која се такође надметала за премијерску кандидатуру и која је завршила на другом месту, већ Карачоњ


Кочиш је додао како су Ђурчањ и ДК повећали свој утицај на левици и навео да се „сви сећају када је власт социјалиста повећала порезе и цене комуналија, укинула породичне накнаде, смањила пензије и када је незапосленост расла, а плате се смањивале.” Рекао је да Марки-Заи "нема ни прилику, а ни намеру да очистити политику од ђурчанства".


"Фидес стога наставља своју кампању у виду петиције и морамо их зауставити“, поручио је Кочиш бирачима.

bottom of page