top of page

Апели лекара: Без великог славља!

До сада је у Србији вакцину против вируса корона примило више од 1.000 људи, а на узорку од њих 700 није забележена ниједна неочекивана реакција, изјавио је члан Кризног штаба др Предраг Кон.


„Више од 1.000 је до сада вакцинисано”, рекао је Кон на конференцији за медије и навео да је уверен да ће Србија бити на солидној позицији када се изврши процена морталитетне статистике.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић истакао је данас да је ово преломни тренутак и да би ову Нову годину сви требало да прославе на мало другачији начин, како бисмо за следеће празнике, у 2021. години, били у далеко бољој ситуацији.

„Морамо разумети потребу становништва да испратимо годину, али морамо и да дочекамо Нову годину са погледом у будућност. Разумемо оне који желе да славе, али то мора да буде у условима потпуног спровођења мера, да се заштити здравље људи”, рекао је Тиодоровић на прес конференцији.

Он је изразио уверење да је већина грађана спремна на тако нешто, али да увек постоји мали број оних који не поштују мере: „Да прославимо дочек Нове године на мало другачији начин, уз смањена окупљања, да бисмо за следеће празнике, у 2021. години, били у далеко бољој ситуацији са већом надом и ентузијазмом. Да размишљамо о томе шта може да буде последица једне ноћи, једног доживљаја, који се само чини неопходан”, рекао је Тиодоровић.

Он је замолио све да се придржавају мера, да сви заједно помогнемо пре свега лекарима, херојима ове борбе, да то буде наша добијена битка. Тиодоровић је додао да уз вакцину, имамо добру ситуацију да колективни имунитет буде на преко 60 одсто у наредних неколико месеци.


У Србији је у последња 24 сата на корона вирус тестирано 14.987 грађана, а позитивно је 3.136. Од последњег пресека преминуло је још 46 оболелих. Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут” на респираторима у болницама широм Србије налази се 283 пацијената.


bottom of page