top of page

Аранжмани све скупљи због цене горива

Србија ове сезоне има уговорене чартер-летове који би на разне дестинације требало да превезу од 150.000 до 200.000 путника. Како је цена горива у авио-индустрији, због глобалне кризе изазване ратом у Украјини, повећана четири пута у односу на период када су чартери уговарани, очекивано је да ће путнике цене аранжмана коштати више.У овом тренутку доплате за гориво у зависности од одредишта износе и до 70 евра, а потпуно је неизвесно колико ће оне расти до краја сезоне.


Александар Сеничић, директор „Јуте” каже да су доплате за авио-гориво и до сада наплаћиване, али нису биле драстичне, јер је и стање са ценама горива било другачије. Ово је, објашњава, комплексна ситуација која захтева ревидирање уговора са авио-компанијама. Агенције планирају да укупну цену аранжмана повећају за дозвољених осам одсто и то кроз повећање цене карте, што би смањило износ тренутних доплата за гориво.


– Уколико гориво и даље настави да поскупљује имаћемо и доплате за гориво, али оне неће бити тако високе. Видим да се сада у јавности опет говори о незадовољству путника, али нам је важно да знају да агенције ни на који начин не могу да утичу на ове околности. Агенције по закону када дође до овако великих промена на тржишту имају право да подигну цене до осам одсто вредности аранжмана и за то им не треба чак ни сагласност путника – наводи Сеничић.


На питање путника зашто се доплате не наплаћују на цене карата у редовном саобраћају одговара да то треба да упитају авио-компаније. Али додаје и да би требало да је свима јасно да су чартери линије које се посебно уговарају и плаћају. Трошкови једне ротације до Египта су у време када су уговарани коштали 33.000, а у овом тренутку су 44.000 евра.


– То мора да се плати и агенције такав захтев добијају од превозника. Зато и организујемо састанак да бисмо се договорили на који начин да то дефинишемо у укупној цени аранжмана. Сматрамо да би авио-компаније требало да јавности тачно образложе колико су порасли трошкови, јер овако се ствара перцепција међу путницима да агенције покушавају да поскупе аранжмане, што није тачно – напомиње директор „Јуте”.


Колико је дошло до поремећаја на тржишту добро илуструје податак да је карта на редовној линији, на пример, „Туркиш ерлајнса” за Хургаду јефтинија него за чартер који је уговорила туристичка агенција.


Доплата за гориво наше путнике у овом тренутку за Крф рецимо кошта 40 евра, јер је једна ротација авиона са 140 места од јануара, када је чартер уговаран, поскупела за 5.000 евра. За Крит и Родос су доплате нешто ниже, а најскупље је за Египат и Турску и далеке дестинације.


Гориво учествује у формирању укупне цене чартер-превоза са 35 одсто и до сада се може очекивати поскупљење од око 30 процената. Путници имају могућност да раскину уговор уколико нису задовољни условима, а у општим условима путовања је наведено и у којим случајевима су у обавези да сносе трошкове због тога. Уколико то учине 45 дана пре поласка на пут могу захтевати повраћај новца који је агенција дужна да врати у року од 15 дана. Ако су у отказном року онда ће бити обрачунати и неки пенали, али савет је да се на време о свему информишу и нађу решење у договору са агенцијом. Путници ће доплате плаћати и за аранжмане који укључују превоз аутобусом, али за сада су оне драстично мање него на авио-линијама.

bottom of page