top of page

АС: Нема неправилности у кампањи Фидесове посланице

Државна ревизорска агенција Мађарске (АС) није пронашла неправилности у политичкој кампањи Жофије Конц, посланице владајућег Фидеса, изабране прошле године на допунским изборима. Повод истраге била је информација да је она током кампање само на огласе на Фејсбуку потрошила више новца него што је износио укупно одобрени буџет за изборну кампању.


Жофија Конц

Жофија Конц победила је на допунским изборима у изборном округу Боршод 6, у североисточној Мађарској прошлог октобра, након што је њен отац, бивши представник те изборне јединице, трагично настрадао возећи мотор. Допунски избори били су веома значајни, јер је од њиховог исхода зависила двотрећинска владајућа уставна већина Фидеса у парламенту.


Тада су главне опозиционе странке подржале једног заједничког кандидата против Жофије Конц. Уочи тих избора, политичке странке биле су укључене у веома интензивну кампању. Према актуелним прописима, кандидат може да потроши укупно 5 милиона форинти (14.100 евра) у ту сврху, али је у случају Жофије Конц тај износ премашен, јер је платила 5,6 милиона форинти само за огласе на Фејсбуку.


„Томе треба додати остали пропагандни матријал, као што су постери, летци и слично", каже Миклош М. Мерењи, аналитичар у Грађанској организацији за борбу против корупције "К-монитор", која је и поднела притужбу Државној агенцији за ревизију.


Током истраге, АС је закључио да је кандидаткиња потрошила новац у складу са прописима, с тим што Државна агенција за ревизију није узела у обзир Фејсбук огласе:„Оглашавање на друштвеним мрежама не може бити ограничено тренутним домаћим законодавством о политичком оглашавању“, саопштио је АС и додао да је још прошле године предложио да се закон промени, али да том телу ниједна странка или НВО није одговорила на овај предлог.


Државна ревизорска агенција и њен председник, бивши посланик Фидеса Ласло Домокош, редовно су предмет критика, јер се независност те организације често доводи у питање. Многи тврде да су одлуке АС-а политички мотивисане. Опозиција ту институцију оптужује да је спремна на покретање темељних истрага и изрицање строгих казни само када је у питању потрошња опозиционих партија.

bottom of page