top of page

Баконди: ЕУ мења став о мигрантима

Почела је промена у мигрантској политици Европске уније, рекао је за ТВ канал М1 главни премијеров саветник за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди и ту своју оцену довео у везу са изјавама председника Европске комисије (ЕК) и лидера Европске народне партије (ЕПП).Упитан за коментар извештаја према коме је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен назвала заштиту бугарско-турске границе најважнијим задатком у јачању копнених граница ЕУ, док је Манфред Вебер, лидер ЕПП, рекао да су у изузетним случајевима ограде потребне и да за њих треба обезбедити подршку ЕУ, Баконди је истакао да се Мађарска нада да ће ови ставови довести до безбедног управљања спољним границама.


"Тиме ће се повећати унутрашња безбедност и смањити или елиминисати политички напади на мађарску владу због њене политике у области миграције. Озбиљни терористички акти, претње националној безбедности и јавној безбедности, повећање криминала, притисак на мрежу социјалне заштите и улазак и депортација великог броја људи непознатог идентитета, можда су подстакли креаторе политике да се промене”, рекао је он.


Гранична баријера је, по њему, важна безбедносна мера за заштиту спољних граница ЕУ, а тиме и становништва земаља са унутрашњим границама, у складу са Шенгенским кодексом, навео је Баконди. Он је додао да је ове године на мађарско-српској граници ухапшено 10.500 илегалних миграната и процесуирано 110 кријумчара људи.


У међувремену, мађарски медији јављају да је у Суботици, на српској страни мађарско-српске границе, у последње време смањен број илегалних миграната. Цитирају се мишљења мештана околних насеља да је до смањења дошло због снажнијег одговора полиције. Међутим, људи који живе у близини Макове Седмице у близини мађарске границе, кажу да се ситуација тамо није побољшала и да су мигранти и даље активни у тој области, о чему сведоче огромне гомиле смећа, преноси мађарски интернет портали.


bottom of page