top of page

Баконди: ЕУ спрема пасоше за мигранте да би либерали добили гласаче

Својим најновијим одлукама у области миграција, Европска унија „поново форсира решење које је већ пропало у западној Европи и које би озбиљно угрозило безбедност континента“, рекао је за МТВ Ђерђ Баконди, саветник за унутрашњу безбедност мађарског премијера.Мађарска не жели да спроведе у дело одредбе Миграционог пакта Европске уније, између осталог и зато што он није усвојен једногласни, рекао је Баконди и подсетио на принципијелан став владе у Будимпешти да неће дозволити насељавање миграната у земљи.


Баконди је назвао „чудним“ то што је пакт у Бриселу прихваћен квалификованом већином, а не једногласно. "Остали су без слуха за све аргументе које смо изнели. Уводи се распоређивање миграната по квотама. Брисел би одредио колико миграната Мађарска треба да прими. Уколико не прихвати, од земље ће се тражити да плати накнаду у виду компензације по глави становника, у складу са квотама“, рекао је Баконди и додао да "у хитним случајевима, одбијање смештања миграната и плаћање компензације не би било опција".


Он је рекао да, имајући у виду везу између организованог криминала, тероризма и илегалне миграције, мађарска влада не може да прихватити овакав безбедносни ризик.


Баконди истиче да је овакав став ЕУ у супротности са мађарским уставом и да је влада "спремна да се бори правним средствима за безбедност и суверенитет мађарског народа". На дневном реду ЕУ, каже он, јесте и брзо обезбеђивање држављанства за мигранте.


"Они мисле да, ако муслимански илегални мигрант гласа, сигурно неће гласати за националистичко-конзервативне странке, па би то користило левици и либералима на дуге стазе”, истиче Баконди.


Влада премијера Орбана се не слаже са ставом администрације у Бриселу да мирантима треба дозволити улазак територију ЕУ пре него што њихови захтеви прођу кроз процедуру надлежних државних органа. Према виђењу званичне Будимпеште, потреба за уласком на територију ЕУ пре доношења коначне одлуке надлежних не постоји, јер мигранти, пре него што стигну, пролазе кроз више земаља у којима им није угрожена безбедност. То је и разлог што влада врло ретко одобрава мигрантима избеглички статус.


„У 2015. години је погрешна политика ЕУ о азилу довела је до тога да се око 400.000 миграната слије на наше границе. Мађарска је учинила све што је у њеној моћи да промени став доносилаца одлука у ЕУ, али су њени напори били узалудни“, рекао је Баконди.


Он је изнео очекивање да ће Мађари, у оквиру истраживања јавности "Националне консултације" дати мандат влади "да настави енергично да заступа свој став у ЕУ". Влада је пре неколико година увела праксу да анкетирањем грађана прибавља њихова мишљења о најважнијим политичким питањима и да на тај начин од њих тражи подршку бирача за своје будуће одлуке.

bottom of page