top of page

Баконди: Мигранти стижу, помоћи ЕУ нема

Скоро 49.000 илегалних миграната и 387 кријумчара људи заустављено је у Мађарској у току ове године, каже премијеров саветник за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди.Он је за државни Кошут Радио рекао да су мигранти и кријумчари људи "држали границе Мађарске под великим притиском". Поновио је податак да око 13 одсто затвореника у Мађарској казну издржава као резултат кријумчарења људи, што је укупно 2.048 људи из 73 земље.


„Прави, прави велики криминалци који су покретачи мрежа, не прилазе ни близу граници и не могу да буду ухваћени“, додао је он.


Баконди је истакао да акција против кријумчарења људи представља велико оптерећење за мађарску државу. "Мађарска сарађује са свим земљама које помажу у контроли државних граница, што служи и домаћој безбедности. Покушавамо да сарађујемо са Фронтексом, агенцијом Европске уније за контролу граница. У току је сарадња са Аустријом и Србијом, али и између Хрватске, Словеније и Аустрије#, додао је он.


Баконди сматра да су то биле исправне иницијативе, али додаје да „нема никакве промене у ставу Европске уније, ни у погледу финансирања, ни у погледу правне подршке“. Он је рекао да упркос недавним политичким изјавама, као што су опаске немачког канцелара, председнице Европске комисије и лидера групе Европске народне партије, који позивају на заштиту спољних граница ЕУ, евентуално изградњом ограда, „не добијамо никакве новац нити има конкретних одлука у вези са овим”.


„Такве примедбе се дају само због приближавања европских парламентарних избора, на којима ће миграције бити третиране као велики проблем, али се тиме заправо не решава ситуација. Идеологије које промовишу фондације повезане са америчким финансијером Џорџом Сорошем и даље утичу на миграције. Контролни одбор ЕУ који је недавно боравио у Мађарској, саопштио је да „ако не прихватимо политичку и идеолошку позицију коју они заступају, онда нам они не дају подршку“, додао је Баконди.


Од миграционе кризе 2015. Немачка има све више проблема, као што су преоптерећење система социјалне подршке и терористички напади, који су однели стотине живота, рекао је Баконди.


„Залудне идеје да нам је потребна радна снага миграната и да се они брзо интегришу у друштво, показале су се нетачним, а мигранти све отвореније говоре о томе да су њихова идеологија и муслиманска религија, јаче од религије Европљана. Што је већи удео миграната у друштву, то је ситуација све тежа, јер они већ представљају више од 18 одсто друштва у Немачкој", додао је он.

bottom of page