top of page

Баконди позива владу Србије да осигура безбедност око границе

Оружани инциденти које изазивају илегални мигранти су све су чешћи у мађарском пограничном региону, а тело младића пронађено код Хоргоша најновији је пример за то, рекао је за државну телевизију М1 премијеров саветник за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди.Власти су почетком новембра пронашле тело младића на мађарско-српској граници, само неколико километара од граничног прелаза, подсетио је Баконди и додао да је на његовом телу пронађена прострелна рана. Он је, међутим, био без докумената, па полиција није могла да установи његово порекло.


Баконди каже да је важно да влада Србије учини све да осигура безбедност становништва у близини границе, након што је тело пронађено на том подручју и да Мађарска у том циљу сарађује са српским полицијским снагама.


"Протеклих година су групе миграната бежале од полицијских снага, а данас их нападају, вербално и пуцањем у ваздух. Треба разјаснити питање одакле је оружје које су у последњих шест месеци користиле кријумчарске групе", каже Баконди и додаје да сукобе изазивају групе кријумчара миграната које се међусобно боре, по етничкој линији, за контролу над територијом на којој се, како сматрају, највише новца може зарадити организовањем илегалних прелазака.


Он је напоменуо да је мађарска влада недавно донела две важне одлуке везане за систем надзора границе, а реч је о мерама за појачање и даље проширење заштитне ограде. То је, како каже, било потребно јер је број људи који су покушали да илегално уђу у Мађарску достигао рекордан ниво ове године. Власти су током ове године притвориле више од 240.000 миграната, док их је прошле године у исто време било 102.000, истакао је он.

Comments


bottom of page