top of page

Баконди: У овој години откривено 17 тунела

На питање како ће Мађарска реаговати на одлуку неколико земаља ЕУ о заустављању депортације у Авганистан, Ђерђ Баконди је рекао да Мађарска неће морати да мења своју политику јер у земљи нема миграната из Авганистана. Само ове године су, према његовим речима, власти пронашле 17 тунела испод границе са Србијом.


Број илегалних прелазака границе је у порасту у Мађарској и у остатку Европе, будући да све више и више миграната на западнобалканској рути покушава да насилно пређе у Мађарску, изјавио је данас главни саветник мађарског премијера за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди.


"На јужној граници је откривено укупно 98 тунела од 2019. године, од којих је 66 било завршено и које су мигранти користили за улазак у земљу", рекао је Баконди на конференцији за новинаре у Будимпешти. Само ове године су, према његовим речима, власти пронашле 17 тунела. Такође, мигранти су ове године, како каже, већ пет пута покушали да насилно уђу у земљу у великим групама, а први покушај упада се догодио у новогодишњој ноћи. Најновији покушај се, како наводи, догодио прошле среде када је група од 20-ак миграната са српске стране границе бацала цигле на мађарску полицију.

Мађарске власти су у досадашњем току године ухапсиле 57.971 илегалних миграната, у поређењу са 18.500 у истом периоду прошле године, рекао је Баконди. Овакве бројке су, како напомиње, јасно показале да је мађарска граница била под сталним притиском, као и то да мигранти заглављени на западнобалканској рути више нису могли да приуште да ангажују кријумчаре људи.

На питање како ће Мађарска реаговати на одлуку неколико земаља ЕУ о заустављању депортације у Авганистан, Баконди је рекао да Мађарска неће морати да мења своју политику јер у земљи нема миграната из Авганистана. Истовремено, изразио је забринутост због тога што би обустављање депортације могло подстаћи више миграната да покушају да дођу у Европу.

Commentaires


bottom of page