top of page

Балаж Орбан: Брисел нас је уценио

Бирократија у Бриселу и председник Европске комисије циљали су на мађарско снижење цена енергената и покушавају да уцене земљу да плаћа тржишне цене уместо званичних, што би било неприхватљиво оптерећење за мађарско становништво, рекао је политички директор премијера за Кошутов радио.Балаж Орбан је рекао да је објављен бриселски документ у којем се јасно очекује да ће влада променити систем јавних цена у замену за различите субвенције, од којих су неке од фондова ЕУ. Последице укидања резова биле би несагледиве, јер Мађарска има најниже цене струје и гаса у ЕУ захваљујући политици снижења цена. Рат и погрешне санкције су подигле цене енергената, а то се рефлектује на малопродају у свим земљама ЕУ, што значи да грађани морају да плаћају повећање цена, додао је он.


Приметио је да је неколико земаља покушало са програмима смањења трошкова, али ниједна није тако делотворна као мађарско смањење.


Говорећи о обавезној мигрантској квоти, он је истакао да би, према плановима Брисела, земље чланице које одбију да спроводе квоту морале да уклоне границу и поново отворе десетине хиљада мигрантских кампова и гета док се не процене њихови захтеви за азил. За Мађарску и Пољску то је неприхватљиво, јер су се дуги низ година бориле за демонтирање отворених кампова и успостављање граничне заштите која може зауставити илегалну миграцију и обезбедити систем за обраду пријава ван границе.


Балаж Орбан је рекао да је, супротно европском систему азила, став Мађарске да овим људима не треба дозволити да уђу у Европу, у шенгенски простор. Ако желе да поднесу захтев за азил, требало би им дозволити да то учине ван шенгенског простора и да уђу само они који имају право на статус избеглице, напоменуо је он.


Упитан која су правна и политичка средства доступна за блокирање бриселских планова, он је нагласио да се, док се доноси одлука, Мађарска на сваком форуму бори против таквог закона. Ако буде усвојен, неће бити примењен, а то је могућност, јер се у свом Уставу Мађарске јасно изјаснила о овом питању. То значи да влада има обавезу да такву одлуку ЕУ не спроведе, ако буде усвојена.bottom of page