top of page

Балаж Орбан: Европу мучи криза лидерства

Балаж Орбан, политички директор мађарског премијера, који је учествовао у "Раисина дијалогу", најважнијем геополитичком форуму Индије, рекао је тамошњим медијима да се Европа бори са кризом лидерства и да јој недостаје стратешка аутономија.„Рат у Украјини је показао да се Европа бори са кризом лидерства и да јој недостаје стратешка аутономија. Али изван Европе постоји оптимизам, јер се Индија показала као један од најјачих савезника и истомишљеника Мађарске“, рекао је Балаж Орбан за The Economic Times.


Он је истакао да је Мађарска од почетка била гласна у позивању на хитан прекид ватре и почетак преговора за обнављање мира у региону. "Нажалост наш глас је било прилично изолован. Једина држава која јавно има сличне ставове могао би бити Ватикан. Јастребовски приступ који је на делу у Европи данас очигледно није у интересу нашег континента“, рекао је Орбан.


"Усред нагле инфлације, као и тренутне енергетске и прехрамбене кризе изазване ратом, једини логични закључак је да морамо удружити снаге да бисмо што пре обновили мир. Стално смо у потрази за истомишљеницима, разумним партнерима, међу којима се Индија показала као један од најјачих савезника у овом подухвату", додао је Орбан.


Он је напоменуо да је Индија четврти највећи азијски инвеститор у Мађарској са 38 индијских компанија које послују у земљи, обезбеђујући посао за скоро 8.000 људи.


"Мађарска је постала атрактивна циљна земља за улагања. О томе сведочи и обим инвестиција од 6,5 милијарди евра прошле године, највећи у региону", додао је он.

Comments


bottom of page