top of page

Балаж Орбан: ЕУ подељена по питању Украјине

Питање уласка Украјине у Европску унију није решено, а извесно је само да о томе више нема јединства унутар ЕУ, рекао је политички директор мађарског премијера Балаж Орбан у интервјуу за државни радио.Мађарска је на самиту лидера ЕУ јасно ставила до знања да се не слаже са чланством Украјине у ЕУ и сматра да је сваки почетак преговора о придруживању преран, неоправдан и неприпремљен, рекао је Балаж Орбан.


"Али, осталих 26 држава чланица инсистирало је да се Украјини мора послати позитивна порука, уз напомену да ће преговори о приступању дуго трајати. Мађарска је изразила своје неслагање и препустила осталим чланицама да донесу одлуку. У оснивачком уговору ЕУ јасно је стављено до знања да се блок може проширити само уз сагласност држава чланица и право Мађарске се не може ограничити преко одређене тачке никаквим процедуралним правилом", рекао је Орбан.


Он је истакао да се разговарало о седам критеријума које је ЕУ поставила Украјини да би добила статус земље кандидата, од којих је, како Европска комисија сматра, испунила само четири. Мађарска, каже он, сматра да Украјина није испунича ниједан услов. Орбан је рекао да то значи да је напредак у приступним преговорима неблаговремен.


Када је реч о буџету ЕУ, он је рекао да је став Мађарске био да буџет не мора да се мења, јер се свако питање може решавати ван оквира буџета или преусмеравањем средстава унутар њега. Мађарска је спремна да разговара о том питању, али је имала свој сет услова, рекао је он, напомињући да Будимпешта не жели да се „мађарски новац да Украјини“. Уједно је позвао на стратешку дебату о финансирању Украјине.


Што се тиче новца ЕУ за опоравак, он је искључио допринос Мађарске већим каматним оптерећењима све док не добије приступ фондовима на које има право. Орбан је рекао да се предложене измене у буџету ЕУ односе и на миграције и додатно финансирање за побољшање економске конкурентности Европе, истакавши да је Мађарска наговестила да се слаже са више тачака предлога.

bottom of page