top of page

Балаж Орбан: Заступамо и регионалне интересе

Мађарска је кључна држава која преузима на себе обавезу да заступа и регионалне интересе и представља вредности у вези са променљивим светским поретком, рекао је политички директор мађарског премијера на представљању књиге о мађарској стратегији повезивања у Ђеру.Балаж Орбан је рекао да промена глобалне динамике моћи такође утиче на равнотежу у светској политици. Он тврди да су текуће индустријске револуције засноване на технологијама које захтевају сировине недоступне у Европи, што континент чини рањивим.


Он је рекао да би Мађарска могла да одлучи да примени емоционални приступ овој промени или да то схвати као нешто што је природно и покуша да управља ситуацијом. Иако Мађарска демографски није значајна земља, њен ниво техничког развоја је висок, а извозна моћ јака, рекао је Орбан, додајући да је у последњих 30 година Мађарска постала способна да производи оно што јој је потребно и да се побрине да њена роба конкурентни су и у другим деловима света.


Он је рекао да је немогуће предвидети глобална дешавања, али да политика формирања блокова није решење. Појава блокова, додао је, опасна је за Мађарску јер представљала геополитичку претњу. Орбан је рекао да политика блокова није ојачала развојну позицију Сједињених Држава, већ је убрзала промене, тврдећи да је Европа „пала на колена” као резултат приступања САД-а рату између Русије и Украјине, док је Русија била у стању да диверзификује своју економију и ојача своје односе са Кином.


Орбан је рекао да је Мађарској потребан приступ који се супротставља формирању блокова и који је изграђен на повезивању. Такав приступ, додао је, окончао је једнострану зависност, ојачао суверенитет и проширио економске спектре.


Он истиче да то подразумева владину политику која се фокусира на развој транспортне инфраструктуре и успостављање логистичких чворишта, док се пажња посвећује повећању додате вредности у економској производњи и спољној политици заснованој на националним интересима.

bottom of page