top of page

Бајденова изјава примљена бурно

Мађарска влада одбацила је оптужбе америчког председника Џоа Бајдена да премијер Виктор Орбан "тражи диктатуру" и позивала амбасадора Давида Пресмана на разговор због те тврдње.Односи између две земље савезнице у НАТО-у постали су хладни последњих година пошто су Сједињене Државе често критиковале Мађарску због њених блиских односа са Русијом, као и због блокирања кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у и демократског назадовања.


Бајден је у петак изјавио да је Орбан "одлучно рекао да не мисли да демократија функционише и да тражи диктатуру". Он је говорио на предизборном скупу, док је амерички председник и републикански фаворит Доналд Трамп угостио мађарског премијера Орбана у његовој резиденцији Мар-а-Лаго.


"Нисмо дужни да толеришемо такве лажи ни од кога, чак и ако је та особа председник Сједињених Америчких Држава", рекао је на конференцији за новинаре мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. "Тражили смо од амбасадора Пресмана да нам покаже цитат, са местом и датумом, где је премијер рекао оно што му је председник Сједињених Држава приписао. Очигледно, таква изјава није дата, тако да нисмо могли да добијемо никакав суштински одговор", додао је он.


Амбасада САД-а у Будимпешти потврдила је да је амбасадора Дејвида Пресмана 12. марта позвало Министарство спољних послова на "хитан" састанак. "Амбасадор Пресман увек поздравља прилику да разговара о стању мађарске демократије са нашим савезником", рекао је портпарол амбасаде медијима.


У говору 2014. Орбан је рекао да гради "нелибералну државу", истакавши да либералне демократије "вероватно неће бити у стању да одрже своју глобалну конкурентност у наредној деценији".


Comments


bottom of page