top of page

Бајден није позвао Орбана на самит

Амерички председник Џо Бајден позвао је званичнике 110 земаља на виртуелни Самит о демократији, који ће бити одржан 9. до 10. децембра, саопштио је у амерички Стејт департмент. Међутим, мађарска влада није позвана на догађај.


Током предизборне кампање, Џо Бајден је обећао да ће, ако буде изабран, сазвати самит влада и грађанских удружења која желе да предузму акцију против угрожавања демократије и људских права. Према саопштењу Беле куће, 110 земаља је позвано на тај виртуелни догађај.


Сједињене Државе позивају на самит оне земље које имају високе стандарде и настојања у обнови демократских вредности, политике и институција, каже Езра Зеја, подсекретар америчког Стејт департмента за област цивилног сектора, демократије и људских права, преноси левичарски мађарски дневник "Непсава".


Како преноси "Телекс", Пољска је позвана упркос спору са Европском комисијом око владавине права, али Мађарска није. Према "Непсави", Зеја је одбацила сва питања о позванима и онима који то нису. Рекла је да глобални пад демократије траје већ петнаест година, јер "ауторитарни режими спречавају људе да слободно изразе своју вољу, крше њихова основна права, а корумпирани актери неоправдано ограничавају њихов приступ информацијама".


Политичке поделе, дезинформације и дискриминација муче чак и демократије које добро функционишу, као што су САД, али друштва која поштују и штите људска права, подржавају владавину права и промовишу инклузију, која одговорно управљају својим земљам, на добром су путу да пронађу трајна решења за најтеже проблеме.


Председник САД-а Џо Бајден до сада у више наврата изјавио да не подржава владу коју предводи Виктор Орбан, док је мађарски премијер током америчких избора јавно стао на страну Доналда Трампа.

Comments


bottom of page