top of page

Безизлазна ситуација за Србе на граници Мађарске и Аустрије

После херметичког затварања српских граничних прелаза, 36 држављана Србије је, у петнаестак возила, остало је блокирано на ничијој земљи, између Аустрије и Мађарске, без хране, бензина, грејања и воде. Осим њих, тамо се налази и аутобус пун путника из Србије и Црне Горе.Колона возила са српским регистарским таблицама налази се и чека већ пети дан, код граничног прелаза Никелдорф. Међу њима су и трудница и тешки бубрежни болесник. Немају услове за одржавање хигијене, без грејања су, више не добијају храну, а не могу ни до продавнице, нити до бензинске пумпе. Реч је о људима који су привремено боравили у иностранству, где после отказа на послу немају здравствено осигурање, пишу "Новости".


- Мађари су нам рекли да би нас најрађе пустили да прођемо, али да не можемо да уђемо у Србију. Све време нас чува аустријска полиција. У почетку смо добијали три пута дневно по једну кифлу са неким намазом, и могли смо да купимо нешто у маркету, у оближњем селу и на пумпи. Сада нам више ни то не дају, па не знамо како ћемо се грејати кад нам нестане горива. Ово је хуманитарна катастрофа! Обишли су нас у недељу службеници наше амбасаде и питали шта треба. Рекла сам да они имају чак и маске, а да се ми данима не купамо, немамо где руке да оперемо, нити ваљано да идемо у тоалет. Службеник је питао да ли да скине и да ми да своју маску. Службеница до њега се смејала. Осетила сам се понижено – каже Биљана Десница, која је у петом месецу трудноће.


На истом граничном прелазу налази се и аутобус са 60-так грађана Србије и Црне Горе, међу којима има и старијих путника и хроничних болесника. Како сазнају "Новости", Црногорци очекују да њихова влада пошаље врло брзо авион по њих.Comments


bottom of page