top of page

Без гаранције за ратификацију

Мађарски премијер Виктор Орбан је у више наврата, а последњи пут пре два месеца, обећао да ће подржати молбу Шведске, али се по свему судећи предомислио. Мађарски провладини медији отворено критикују Шведску због наводно "обмањујућег" видео прилога о стању мађарске демократије.


Мађарска није сигурна да треба да одобри кандидатуру Шведске за придруживање НАТО савезу, рекао је председник парламента Ласло Кевер Фидесовој партијској телевизији ТВ Хир.


„Није сигурно да треба да одобримо овај захтев”, рекао је Кевер, високо рангираном посланику владајуће странке Фидес, за ХирТВ, мислећи на Шведску.

Његова изјава уследила је након писма мађарског министра иностраних послова Петера Сијарта његовом шведском колеги Тобиасу Билстрому прошле недеље, у коме је поново изразио забринутост због „пристрасних и неправедних” оптужби неких шведских политичара на рачун мађарске владе.

Шведска је прошле године поднела захтев за чланство у НАТО-у као одговор на напад Русије на Украјину и већина чланица алијансе брзо је ратификовала њен захтев. Турска и Мађарска тек треба да ратификују захтев Шведске, а обе земље су саопштиле да блиско координишу свој став по том питању.

Comments


bottom of page