top of page

Без зеленог светла за Шведску у НАТО-у

Мађарска ће одложити ратификацију пријема Шведске у НАТО због критика из Стокхолма на рачун политике премијера Виктора Орбана, саопштено је данас из мађарске владе. Портпарол Золтан Ковач рекао је да премошћавање тог јаза захтева напор обе стране.Шведска и Финска затражиле су придруживање војном савезу НАТО прошле године, након руског напада на Украјину, али су процес стопирале Мађарска и Турска. Након вишемесечног одуговлачења Орбанове владајуће странке Фидес, мађарски парламент је у понедељак одобрио предлог закона којим се Финској дозвољава да се придружи НАТО-у, али је шведски захтев и даље на чекању.


„У случају Шведске, постоји велики број притужби које треба решити пре него што се ратификује пријем земље", навео је Ковач.


Он је саопштио да су шведски представници "у више наврата настојали да ударе на Мађарску дипломатским путем, користећи свој политички утицај да нашкоде мађарским интересима", алудирајући на шведске критике због урушавања владавине права од стране Орбанове владе у последњих 13 година.


Са друге стране, Орбан негира ове наводе Шведске и тврди да Стокхолм годинама заузима "непријатељски став" према Будимпешти.


"Додавањем на ово проблема и притужби које има Анкара нема много простора за маневрисање, барем не док Швеђани не промене мишљење и понашање и помогну да ове дуготрајне ране зацеле", рекао је Ковач.


Турски председник Тајип Ердоган саопштио је прошле недеље да ćе турски парламент такође почати са процесом ратификације пријема Финске, док је Шведску оптужио да пружа уточиште курдским милитантима.

Comments


bottom of page