top of page

Без зеленог светла Мађарске за Украјину

Пред посланицима мађарског парламента ускоро ће се наћи предлог резолуције упућен из владајуће странке Фидес, којим се влада позива да не подржи почетак преговора о придруживању Украјине Европској унији. О овом документу ће највише законодавно тело Мађарске гласати до почетка самита ЕУ, заказаног за следећу седмицу.Фидес у свом предлогу резолуције поручује да "почетак приступних преговора са Украјином треба да буде заснован на консензусу међу државама чланицама", уз констатцију да „сада за преговоре са Украјином не постоје потребни услови”. Министар спољних послова Петер Сијарто је на свом Фејсбук профилу написао да је став Мађарске по питању почетка преговора о придруживању Украјине ЕУ "пажљиво размотрен и добро утемељен, без намере Будимпеште да уцењује, а камоли да се поиграва”.


„Мађарски народ, парламент и влада још увек не виде никакве предности када је реч о почетку превремених преговора о придруживању Украјине. Како је она 'веома далеко' од тога да буде спремна за такве разговоре, стратешко партнерство би било много адекватније”, навео је Сијарто.


Он је истакао да немачка министарка спољних послова Аналена Бербок “погрешно разуме став Мађарске о приступању Украјине Европској унији", коментаришући њену изјаву дату у Љубљани. Бербокова је том приликом упутила позив званичној Будимпешти да одустане од најављеног вета на почетак преговора о приближавању Украјине Европској унији и издвајању нове количине средстава за помоћ влади Володимира Зеленског.


Сијарто је истовремено потврдио да Мађарска неће променити свој став по том питању, “без обзира на притисак”. Позвао је да се предлог о почетку приступних преговора са Украјином скине са дневног реда предстојећег састанака у Бриселу, у циљу очувања европског јединства.

bottom of page