top of page

Без казне за злочине у сребреничким и братуначким селима

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је да и даље нема казне за одговорне за страдање 69 Срба пре 31 годину у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони. Муслиманске снаге предвођене Насером Орићем су на Петровдан 1992. године починиле стравичне злочине у наведеним селима, подсетио је Линта у саопштењу.„Важно је нагласити да су муслиманске снаге чиниле злочине на највеће православне празнике. За српске жртве у Сребреници, Братунцу и шире у Средњем Подрињу нема правде. Српске жртве су жртве дргуог реда и све док буде тако неће бити могуће да се успостави истинско поверење и да дође до помирења између Срба и Бошњака'', додао је Линта.


На подручју Сребренице и Братунца убијено је више од 1.000 Срба, а да нико досад није одговарао, подсећа Линта и додаје да Срби нису имали поверење у Хашки трибунал нити имају поверење у правосуђе БиХ из разлога јер није осуђен ниједан злочинац на бошњачкој страни.


„Јасно је ако би неко био осуђен за те злочине онда би се доказало да је у Поточарима сахрањено много војника који су починили злочине над Србима на подручју општина Сребреница и Братунац и шире у Средњем Подрињу. Бошњачки војници су страдали у српским селима јер су дошли да убијају и етнички очисте Србе са својих вјековних огњишта. Због тога морамо стално да говоримо о српским жртвама и да се боримо за истину и правду. Један од начина јесте да Србија оснује Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије 1991-1999. године'', додаје Линта.

bottom of page