top of page

Без назива вакцине у ковид пасошима

У мађарске „ковид пасоше“ више неће бити уписивана врста вакцине која је коришћена за имунизацију. Наиме, власти су модификовале споразум постигнут са ЕУ 27. јануара, у вези са одобравањем сертификата о вакцини, извештава левичарски дневник "Непсава".


Образлажући владину одлуку, министар у Кабинету премијера Гергељ Гуљаш је, међутим, рекао да је "лажна вест" да постоји било каква званична одлука Европске уније око новог начина израде тзв. ковид докумената.


По њему, према првобитном договору, вакцинисани против корона вируса добиће сертификае признате у целој унији. Међутим, лист пише да би, на основу ранијих договора у ЕУ, осим неопходних личних података, документ требало да садржи и врсту вакцине, име произвођача, број примењених доза и време и место вакцинације.


Прошле недеље су се државе чланице сложиле да се мора наставити рад на развоју „ковид пасоша“, а председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен чак је изјавила да би дигитални систем који се користи за идентификацију различитих европских докумената могао да ступи на снагу у року од три месеца.


Упркос ранијим договорима, мађарска влада је, пише "Непсава", модификовала уговор, одлучивши да врста употребљене вакцине не буде детаљ који ће стајати у документу. Владина одлука ће, према виђењу листа, изазвати компликације у развоју система сертификације у ЕУ, вероватно повећавајући време потребно за завршетак тог посла.


На примедбу новинара да Европска комисија захтева да врста вакцине буде наведена у сертификату, министар Гуљаш је рекао да су у питању „лажне вести“, додавши да ЕУ тренутно нема званични, мултилатерални споразум у вези са карактеристикама сертификата о вакцинама. Подсетио је на изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел да ће "националне власти израдивати сертификате, који морају бити признати свуда у Европи".


Гуљаш је такође рекао да земље ЕУ међусобно морају да прихвате сертификате на основу реципроцитета, а да ако то не учине, „Мађарска неће прихватити ковид пасоше земаља које не прихватају мађарске документе те врсте".

Comments


bottom of page