top of page

Без новца за Споменик жртвама рата

Упркос најавама да би Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине 1990–1999, који се налазио на Савском тргу, нову адресу, али и изглед могао да добије до Видовдана, то се није остварило, а разлог за то је, кажу надлежни, недостатак новца.


Место где би споменик требало да буде је одабрано – парк између улица Немањине, Сарајевске и Бирчанинове, а зна се и како би тај простор могао да изгледа.


– Идејно решење је одабрано. Радови су стали због недостатка средстава. Требало је да израду споменика финансирају донатори, али се тај план није реализовао тако да ћемо највероватније овај споменик финансирати из буџета. То значи да ћемо морати сачекати ребаланс буџета, како бисмо затворили ову конструкцију. Што се тиче материјала од кога ће споменик бити изграђен, и ту смо нашли квалитетну и повољну понуду. Споменик би требало да буде изграђен од гранита и да у њему буде уклесана испружена рука. Још се нисмо тачно одлучили да ли ће део некадашњег споменика са Савског трга бити уклопљен у овај споменик или ће у њега бити уклесано оно што је било написано. Вагамо да видимо шта би било естетски боље – рекао је Марко Стојчић, главни градски урбаниста.


Ребаланс буџета се обично ради на крају године, осим ако до децембра не буде неког ванредног пресабирања у градској каси. Како је рекао Жељко Васиљевић, председник Удружења ратних војних инвалида Србије које је и иницирало постављање овог споменика, обележје би требало да буде високо око три метра, широко 80 центиметара и исто толико дугачко.


– Део споменика би се налазио у земљи тако да би се видело око два метра и двадесет центиметара обележја. Још се не зна баш тачна локација где би требало да се налази у паркићу, да ли ће бити ближе Немањиној или Бирчаниновој улици. Зна се да ће бити испред Железничког музеја. Надали смо се да би споменик могао бити готов до 28. јуна, до Видовдана, али се то нажалост није остварило – рекао је Васиљевић.


Овај јединствен споменик на тлу Србије посвећен жртвама и браниоцима од 1990. до 1999. године откривен је 24. марта 2012. године и био је део споменичког комплекса на Савском тргу. А борба за овај споменик трајала је годинама пре него што се он нашао ту. Тек када је председник Скупштине града постао Зоран Алимпић кренуло се у уређење овог споменичког комплекса. Постављање обележја одобрио је тадашњи градоначелник Драган Ђилас.


Многи се сећају и да само откривање није прошло без инцидената. Било је различитих оспоравања од тога да на споменику нема имена жртава, да нема крст, да није довољно упечатљиво. Али споменик је ипак опстао на том месту све до почетка радова на Савском тргу. Његово премештење одобрено је на седници Скупштине града 29. августа 2019, а „зелено светло” за нову локацију дали су Урбанистички завод, градски Завод за заштиту споменика културе, ЈКП „Зеленило Београд”, Министарство културе и информисања и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тренутно се обележје са Савског трга налази у магацинским просторијама Завода за заштиту споменика културе града.

bottom of page