top of page

Без подршке Будимпеште санцијама за израелске насељенике

Мађарска је једина земља која је ускратила своју подршку стављању израелских насељеника на листу санкција ЕУ, рекао је Петер Сијарто, министар спољних послова, после састанка Савета за спољне послове Европске уније у Бриселу.Дискусија о том питању била је изузетно напета, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре након састанка, додајући да није постигнут договор о увођењу санкција против израелских насељеника које је заговарало неколико држава чланица ЕУ.


„У почетку су биле још једна или две земље имале сличан став као и ми. Њихов став се, међутим, полако мењао“, рекао је он и додао да на крају Мађарска једина није подржала тај предлог.


Министар је рекао да би додавање насељеника на листу санкција „само погоршало тензије у земљи која је претрпела терористички напад“. Он је сматра да израелска противтерористичка операција није само у интересу Израела, већ и целог света. Додао је да би та мера ослабила Израел и појачала тензије на Западној обали, где би се борбе могле проширити. „Мислим да се ово мора спречити по сваку цену“, рекао је он.


Сијарто је истовремено рекао да Хамасу треба увести нове санкције. „Изгледало је да постоји сагласност о томе, али неколико држава чланица је повезала та два питања, што је потпуно неприхватљиво“, рекао је, додајући да је погрешно и „антиизраелско“ поистовећивати Хамас и израелске насељенике. Хамас би, како је рекао, требало да буде под „најтежим могућим санкцијама“, али је неоправдано стављати насељенике у исту категорију.


Што се тиче ситуације у Либану, мађарски министар је рекао да је спречавање ширења сукоба од највеће важности, упозоравајући да неуспех може довести до тога да цео Блиски исток буде „захваћен пламеном“, што ће имати велики утицај на Европу и њену безбедност.


„Зато сам иницирао да Европска унија пружи максималну подршку легитимној либанској влади“, са циљем да спречи ширење рата, рекао је Сијарто. Мађарска је обезбедила 500.000 америчких долара помоћи Египту и Јерусалимској латинској патријаршији у циљу заштите цивилног становништва.


„Наравно, апелујемо да се таоци одмах ослободе“, рекао је он и додао да то треба да се деси без обавеза. „Мора се постићи реалан споразум и верујем да ће Катар и Египат у томе успети“, рекао је он.

Commentaires


bottom of page