top of page

Без подршке Мађарске новим санкцијама

Мађарска је одбила да подржи предлоге да се у 12. пакет санкција ЕУ Русији уврсте мере које би угрозиле енергетску безбедност европских земаља, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто након састанка са европским колегама у Бриселу.Он је напоменуо да је на састанку поново било предлога да се Русији уведу санкције у области нуклеарне енергије, као и да се забрани испорука руске нафте нафтоводом "Дружба" у централну Европу, укључујући Мађарску.


- Јасно смо ставили до знања да се нећемо сложити са таквим одлукама. Мађарска неће пристати ни на какве санкције нуклеарној индустрији, јер би то угрозило сигурност њеног снабдевања енергијом - јасно је поручио Сијарто, подсећајући да је за такве одлуке потребна сагласност свих земаља ЕУ.

Он је додао да испоруке руске нафте нафтоводом нису важне само за Мађарску, већ и за суседне земље, посебно Чешку и Словачку. Шеф мађарске дипломатије претходне је напоменуо да ЕУ не треба да разговара о 12. пакету санкција Русији док не анализира последице претходних једанаест.


- Док сарадња између Истока и Запада, која је дуго била поуздана основа за европски раст, наставља да се распада, ми већ разговарамо о 12. пакету санкција. Неуспеле одлуке у Бриселу последњих година довеле су до значајног смањења конкурентности Европе. Тек смо трећи по доприносу глобалној економији и имамо најгори учинак у деценијама. У међувремену, морамо да плаћамо четири пута више за природни гас у Европи него у Северној Америци, а за струју – три пута више него у Кини, указао је Сијарто.

Comments


bottom of page