top of page

Без подршке плановима Европске уније

Мађарска не подржава измену буџета Европске уније, нити почетак приступних преговора са Украјином, рекао је на данашњем брифингу за новинаре Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера Орбана. Влада не види зашто ЕУ жели да измени буџет, а садашњи није ни реализовала, рекао је Гуљаш и додао да није припремљена студија утицаја, па се не зна какав би ефекат имало приступање Украјине на блок у целини.Што се тиче проблема у реализацији ЕУ буџета, он је поменуо „неисплату доспелих средстава Мађарској и Пољској“, кашњења у исплатама из фонда за опоравак и генерално низак ниво исплата. Додао је и да је недопустиво противзаконито ускраћивање средстава Европске комисије Мађарској и Пољској.


Што се тиче придруживања Украјине, Гуљаш је рекао да никада није направљена никаква процена да ли Украјина испуњава критеријуме за улазак у ЕУ. Штавише, није јасно какав би утицај интеграција те земље имала на кохезионе фондове заједнице, заједничку пољопривредну политику и доприносе држава чланица заједничком буџету, додао је и нагласио да се за то време, интеграција много боље припремљеног Западног Балкана одлаже.


Говорећи о владиним пакетима мера, он је рекао да ће се продужити замрзавање каматних стопа за мала и средња предузећа, породице и студентске кредите. Замрзавање стопа утиче на 30.000 предузећа и 300.000 породица, рекао је он, додајући да их треба заштитити од "високих каматних стопа узрокованих непромишљеним санкцијама Брисела и ратом". Замрзавање стопа се продужава до 1. априла за мала и средња предузећа и до 1. јула 2024. за породице и носиоце студентских кредита, рекао је он.


Гуљаш каже да су мере до сада помогле предузећима да уштеде по 2,5 милиона форинти и да су свакој породици оставиле 420.000. "Влада ће компанијама обезбедити грантове за постављање складишта зелене енергије. Кабинет је раније покренуо програм од 70 милијарди форинти за домаћинства, ради инсталирања система соларних панела и капацитета за складиштење енергије", рекао је он, додајући да се до сада неколико десетина хиљада породица пријавило и добило грантове.


Кабинет је сада, каже он, одлучио да прошири програм складиштења за предузећа, која би у почетку могла да аплицирају за подршку из централног буџета, а касније и за финансирање у оквиру ЕУ фонда за опоравак и отпорност. Предузећа могу да поднесу своје понуде до 5. фебруара следеће године и морају да заврше пројекте до 30. априла 2026, рекао је Гуљаш.


Одговарајући на новинарско питање, он је рекао да влада подржава приступање Шведске НАТО-у, али је додао да је "било много разлога да посланици владајућег Фидеса буду забринути" и да ће парламент гласати "када предлог буде имао довољну подршку".

bottom of page