top of page

Без референдума о просветарима

Уставни суд Мађарске одбацио је могућност одржавања референдума, који је иницирао Синдикат просветних радника (ПС), наводи се у саопштењу синдиката упућеном МТИ-у.У својој одлуци, највиши суд, који је деловао као терцијални форум, укинуо је секундарну одлуку Курије, врховног суда, који је претходно дао зелено светло за два од пет првобитних питања, саопштио је ПС.


Свих пет питања, која се тичу квалификација наставника, броја часова у школама, као и затварања школа, раније је одбацила Национална изборна комисија (НВБ), која је тада истакла да ће за одговор на та питања бити потребне „посебне информације, које се не могу очекивати од бирача и зато не могу да процене последице своје одлуке“, пише МТИ.


ПС је изразио жаљење што је Уставни суд „преузео аргументе НВБ-а, сматрајући бираче малолетницима”. Наиме, обе организације истакле су да „претпостављају да бирачи не могу да одлуче да ли број недељних часова треба да се смањи за три или да школе за децу у неповољном положају треба да имају исти наставни план и програм као институције елите".

bottom of page