top of page

Без сагласности опозиције о референдуму

Док Мађарска социјалистичка партија (МСП) и Јобик сматрају да народ на референдуму треба да потврди своју приврженост останку земље у Европској унији, странка Моментум, која је такође део опозиционог савеза, тврди да би то био политички кикс.МСП је прошле недеље на Фејсбуку објавио да ће иницирати референдум о потврђивању чланства Мађарске у Европској унији (ЕУ). Према речима Иштвана Ујхељија, посланика те странке у Европском парламенту, сада је постало јасно да влада не може да постигне договор са Европском комисијом.


"Мађарска ће изгубити део субвенција ЕУ и биће кажњена због кршења владавине права. Дакле, Фидес, који је дуго само због новца подржавао чланство земље у ЕУ, поново ће напасти Брисел, окривљујући га за животне тешкоће породица и потом неће имати шта да задржи ту странку и земљу у унији. Ми то желимо да спречимо референдумом", рекао је Ујхељи.


Референдумско питање које, према виђењу МСП-а, треба доставити Државној изборној комисији гласило би: "Да ли се слажете да би парламент требало да донесе закон о опредељењу Мађарске за чланство у Европској унији?"


Десничарски Јобик је нешто касније издао саопштење у којем најављује да ће предузети кораке за иницирање референдума. Они су такође формулисали референдумско питање: „Да ли се слажете да парламент не треба да подржи ниједан предлог који би могао да доведе до изласка Мађарске из Европске уније?“


Председник Јобика Мартон Ђенђеши каже да би радо питао Мађаре да ли би желели да Парламент има моћ да одвуче земљу од ЕУ. Према његовим речима, друга опција је да о тако далекосежном питању може да одлучује само народ, на референдуму.


Он је прошлог понедељка Националној изборној канцеларији упутио иницијативу за референдум у намери да, како каже, спречи могућност да парламент донесе било који закон који би Мађарску извео из Европске уније.


На врло краткој конференцији за новинаре пре подношења иницијативе, он је рекао: "Иако Основни закон забрањује одржавање референдума о питању које укључује обавезе из међународних уговора, треба знати да влада може у сваком тренутку да изведе земљу из ЕУ са двотрећинском парламентарном већином".


Из техничких разлога, Мартон Ђенђеши је иницијативу поднео као приватно лице, јер га суд још није регистровао као председника Јобика, али га, према саопштењу председништва странке, то тело подржава у иницијативи.


Међутим, странка Моментум идеју о референдуму сматра „потпуно непотребним политичким киксом". Ова опозициона партија подсећа да је пример Дејвида Камерона и Британаца, показао да је могуће изгубити наизглед добијени референдум, посебно у време кризе.

bottom of page