top of page

Без целивања патријарховог тела

Тело покојног патријарха које ће бити изложено до сахране у Храму Светог Саве у недељу, неће бити могуће целивати. "Верници ће моћи да приђу на неколико метара до тела да се поклоне, а потом ће изаћи напоље", рекао је свештеник Драган Шовљански.


Верници су замољени да носе маске, да се не задржавају превише и да не праве гужве: "То црква препоручује свима који ће доћи у храм", казао је Шовљански.


Тело патријарха Иринеја биће унето у Саборну цркву у суботу око 8.30 и изложено за време литургије поводом славе те цркве, након чега је планиран кратак помен, а онда би тело требало да буде пренето у Храм Светог Саве.


Из Саборне цркве колона са телом патријарха кренуће око 11:30 ка Храму Светог Саве, испред којег ће га дочекати припадници Војске Србије, а у самоме храму и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.


"За 12:30 заказан је помен у Храму Светог Саве над телом блаженопочившег патријарха, а након тога током целог дана и ноћи београдски свештенции ће читати света јеванђеља над одром" рекао је Шовљански.


Литургија за упокојење почиње у недељу у 9 часова, и служиће се у централном делу храма где ће бити изложено тело патријарха Иринеја. Сахрана ће бити обављена у недељу у 9 часова, у крипти Храма Светог Саве у Београду.

bottom of page