top of page

Бенко: Нато има план у случају ширења сукоба према Мађарској

Мађарске оружане јединице које су распоређене на истоку земље обављају и хуманитарне и војне задатке, у циљу заштите тзв. зелене границе од упада украјинских оружаних група, каже министар одбране Тибор Бенко.


У оквиру својих хуманитарних дужности, војници помажу полицији да се успешније бави прихватом, смештајем и збрињавањем избе-глица из Украјине, рекао је Бенко новинарима након обиласка једи-ница које су распоређене у Дебре-цину и Хајдухадхазу. Њихово анга-жовање омогућиће да „ниједан милитант не залута у Мађарску“.


Бенко је истакао да је Мађарска, као чланица НАТО-а, способна да извршава задатке које и друге земље преузимају на међународном нивоу. Он је додао да су његове колеге из НАТО-а на састанку у четвртак високо оцениле ниво припремљености мађарских војника.


Министар је рекао да Мађарска и НАТО "имају планове у случају да се борбе прошире близу граница Мађарске". Мађарска, по њему, треба даље да јача своје неопходне војне капацитете - сама или кроз међународну сарадњу: "Мађарске јединице за копнено и ваздушно извиђање су на терену, а припремне снаге су већ у источном делу земље",


"Остале трупе које су планиране за премештање на исток земље, стићи ће на одредишта до недеље", рекао је он.

Comments


bottom of page