top of page

Бенко: Не требају нам додатне НАТО снаге

Мађарска има на располагању довољан број националних оружаних снага, стога нема потребе за распоређивањем додатних јединица НАТО-а на њеној територији, рекао је мађарски министар одбране Тибор Бенко.


Министар је тако прокоментарисао недавну вест телевизије „Скај њуз“ која је објавила да чланице НАТО-а разматрају могућност формирања нових војних јединица у Руму-нији, Бугарској, Мађарској и Словачкој.

На питање да ли је истина да САД прего-варају о распоређивању борбених јединица НАТО-а и са Мађарском, Бенке је истакао да и Вашингтон и Алијанса разговарају о томе са свим земљама на источној граници НАТО-а, као и са онима које граниче са Украјином или Русијом. „Наш став је да је Мађарска већ створила такве националне снаге, формирала такав национални потенцијал да у актуелној ситуацији нема потребе да се ослањамо на стране оружане снаге и јединице“, рекао је Бенке. Како је прецизирао, земља и даље намерава да се креће тим путем. Поводом захтва за чланство Украјине у НАТО-у, Бенко је подсетио да је Будимпешта дуго подржавала жељу Украјине да постане чланица Алијансе: „Али онда је Украјина иступила против Мађара који живе у Закарпатју и понела се на начин неприхватљив за Алијансу. Након тога је влада (Мађарске) заузела став да Украјина још није спремна за чланство, она не испуњава очекивања НАТО-а. Наравно, последњи пут сам ја лично рекао министру одбране Украјине да поново можемо да разговарамо о том питању ако закарпатским Мађарима буду дата иста права каква у Мађарској имају људи који говоре украјински језик“, рекао је Бенке за „Инфорадио“. Раније је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио да су се САД обратиле Мађарској у вези са привременим распоређивањем америчких трупа у тој земљи.

bottom of page