top of page

Бенко: Приоритет националним интересима

Националним одбрамбеним интересима треба дати приоритет и ускладити их с интересима НАТО-а, рекао је мађарски министар одбране Тибор Бенко на годишњем састанку војних и ваздухопловних аташеа.


Министар је приметио да је НАТО идентификовао два правца из којих су се у Европи појавиле главне претње. Како је рекао, са Истока долази могући руски напад на савезнике Мађарске, као што су Пољска и балтичке државе, док претња са југа долази у облику масовне сеобе илегалних миграната који напуштају своје нестабилне домовине и приближавају се Европској унији, на балканској рути.


Мађарска развија своје оружане снаге у светлу свог географског положаја и ових претњи, рекао је Бенко, и додао да су мађарске оружане снаге оствариле велики напредак у спровођењу својих програма одбране и развоја наоружања.


Бенко је нагласио да војном дипломатијом треба да доминирају одбрамбени и безбедносни интереси, а не политички односи, наводећи пример војних односа Мађарске са Украјином и Сједињеним Државама, који су се побољшали чак и у време када су се односи званичне Будимпеште са владама тих земаља погоршавали.

Comentarios


bottom of page