top of page

Бенце Тужон нови министар правде

Премијер Виктор Орбан примио је к знању намеру Јудит Варге да поднесе оставку, саопштио је његов портпарол шеф за штампу и додао да је премијер предложио Бенцеа Тужона, досадашњег државног секретара, за место министра правде.Јудит Варга, министарка правде, јуче је, као што смо пренели, најавила да ће се повући са своје функције од 31. јула, како би се фокусирала на кампању за изборе за Европски парламент 2024. године. На изборима ће Јудит Варга вероватно водити изборну листу владајућих мађарских партија. Сада се поставља питање ко ће бити њен наследник на месту министра, преноси провладин дневник "Мађар немзет".


Премијер Виктор Орбан примио је к знању намеру Јудит Варге да поднесе оставку, саопштио је његов портпарол шеф за штампу Берталан Хаваши. Он је додао да је премијер предложио Бенцеа Тужона, досадашњег државног секретара у Кабинету премијера, за место министра правде.


Бенце Тужон има 51 годину, рођен у Будимпешти и по струци је правник. Народни посланик је од 2014. године и три пута је побеђивао у 5. изборној јединици Пештанске жупаније. Он је први пут именован за државног секретара 2015. године, и то за област комуникација у тада формираном кабинету премијера. Од 2018. године био је државни секретар за јавну управу, а 3. јануара 2020. постао је државни секретар при Кабинету премијера.


Тужон је већ одговорио на предлог премијера, написавши на својој Фејсбук страници да је изузетно почаствован што је добио нови задатак.


„Даћу све од себе да служим безбедности и свакодневном животу мађарског народа у свом новом мандату као члан владе“, рекао је он. Уједно је захвалио министарки Јудит Варга на "неуморном и узорном раду који је обављала последњих година", пожелевши јој пуно успеха.


Он је затражио од премијера да изузме ЕУ послове из Министарства правде, које би тада функционисало у оквиру јасне, традиционалне структуре овог ресора. У изјави МТИ-у, он је рекао да ће се под његовим руководством министарство фокусирати на заштиту правног суверенитета и ревизију судске праксе.


Што се тиче ревизије судске праксе, нагласио је да спровођење правде увек мора да стави перспективу људи на прво место. Важно је наставити да развијамо брзо и ефикасно спровођење правде, уз очување независности правосуђа, како би људи имали јасну судску праксу, нагласио је он. Бенце Тужон је наговестио да би као министар желео да се о томе консултује са представницима судског система и интервенише у складу са тим, ако је потребно и законодавним путем.

Comments


bottom of page