top of page

Београдски победник за Косту Гавраса

Фестово признање Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности уручено је у „Комбанк дворани” грчком редитељу Кости Гаврасу. Цењеном филмском аутору признање је уручио редитељ Горан Паскаљевић пре пројекције Гаврасовог филма „Понашајте се као одрасли”.Коста Гаврас је, захваљујући се на награди, напоменуо да нада ипак постоји иако, како каже, Европа до скора није била то чему се он надао.


„Охрабрио ме је говор председника Макрона, али и чињеница да Европу води жена. Кад год је нека жена у игри постоји нада. Имао сам понуде да радим са неким звучним именима на грчкој сцени, али сам схватио да значајан број тих глумаца не може да глуми на енглеском. Одлучио да снимим остварење у којем протагонисти причају на својим матерњим језицима”, казао је Гаврас, преноси Танјуг.


Филм „Понашајте се као одрасли” заснован је на књизи бившег грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса и приказује дешавања везана за велику финансијску кризу која је потресла Грчку 2015.


Гаврас настоји да појасни комплексну ситуацију и прикаже праву акцију која се одигравала иза затворених врата, и о којој шира јавност не зна превише.Овај узбудљиви политички трилер може се сматрати класичном грчком трагедијом: његови јунаци нису ни добри ни зли, већ вођени последицама сопствених идеја о томе шта је исправно учинити.

Comments


bottom of page