top of page

Београд добио прве засаде палми

ЈKП „Зеленило-Београд“ данас је на зеленој површини испред Павиљона Цвијете Зузорић на Kалемегдану, засадило егзотичну врсту дрвећа - палме. Ово је први пут у Београду да су на јавној зеленој површини засађена стабла палми, наводи се у саопштењу овог комуналног предузећа.


На Калемегдану је засађено шест стабала палми, а саднице су донете из Шпаније. Стручњаци ЈKП „Зеленило-Београд“, су одабрали примерке који су висине око 3.5 метра, једнаког раста. Палме су засађене у два реда, по три стабла.


“Последњих година смо сведоци промене климе, која се полако мења од континенталне и постаје сличнија субмедитеранској. Зиме у Београду су постале благе и без екстремно ниских температура. Због тога се отворила могућност да Зеленило Београд по први пут на јавну зелену површину засади палме које до сада нису биле карактеристичне за ово наше поднебље. Ипак, озелењавање егзотама није нешто што не постоји у Београду", наводи се у објашњењу ЈKП Зеленило Београд.


Ово предузеће у свом саопштењу додаје да се у приватним вртовима годинама уназад налазе се успешно одгајени одрасли примерци палми, банана, маслина и сличног дрвећа. "Врста палме која је засађена данас на Kалемегдану веома добро, без оштећења, подноси ниске температуре до -15 степени Целзијуса”", наводи се у објашњењу.


Предвиђено је да се током зимских месеци стабла палми штите повезивањем крошње и заштитом дебла од ниских температура.

bottom of page