top of page

Београд међу најзагађенијима на планети

Ваздух у Београду од јутрос је у категорији јако загађен, показују подаци сајта „Беоеко”, док је на листи најзагађенијих светских метропола сајта „AirVisual”, главни град Србије на четвртом месту.


Према овом извору, опасних честица ПМ 2,5, у 10 часова било је 14,3 пута више него што је дозвољено. Исти подаци показују да је у Новом Београду присутно чак 19,3 пута више честица ПМ 2,5 него што је прихватљиво, па је ваздух окарактерисан као „опасан”, преноси РТС. Повишене концентрације загађујућих честица забележили су и уређаји Агенције за заштиту животне средине.


Истовремено, сајт Беоеко је квалитет ваздуха у главном граду оценио као „јако загађен” и то на скоро свим мерним станицама у престоници. Када је ваздух у тој категорији, озбиљне здравствене тегобе се могу очекивати и код здравих особа и у осетљивим групама популације, као што су стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.


Препорука је да се избегавају све физичке активности у спољашњој средини, да се скрати боравак на отвореном и преусмери обављање уобичајених активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.


Сајт „AirVisual” је ваздух у Ваљеву јутрос окарактерисао као „веома нездрав”, а у Новом Пазару, Врању, Чачку, Нишу, Параћину, Земуну и Лазаревцу као „нездрав”.

Comments


bottom of page