top of page

Берлин и Беч за мере против Мађарске

Немачка влада поздравила је предлог ЕК о смањењу фондова Мађарској. Такав став Берлина не треба да чуди, имајући у виду негативне оцене које је мађарски премијер у више наврата изнео на рачун актуелне либералне владе у Немачкој.Добро је што се користи овај инструмент због заштите владавине права, рекла је државна министарка за Европу Ана Лирман. На питање да ли ће мере које је Мађарска најавила бити довољне да се спречи злоупотреба средстава Европске уније, министарка се у уторак није изјаснила.


Европска комисија је у недељу предложила да се Мађарска казни због корупције и других аката против владавине права и то износом од 7,5 милијарди евра који би јој био ускраћен из фондова ЕУ. Органи ЕУ не виде довољну заштиту својих средстава у Мађарској од злоупотреба. У међувремену, Мађарска је најавила 17 мера за исправљање недостатака, а поред осталог, очекује се и формирање антикорупцијског тела.


Аустријска министарка Kаролине Етштатлер нагласила је у уторак да са владавином права не сме бити компромиса. Истовремено, треба свакоме дати прилику да се врати на прави пут, додала је она.

Comments


bottom of page